ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 55/29

                                                                                   06 квітня 2009 року                                                                                             09 год. 30 хв.

                                                                                         кулуари третього поверху

                                                                                   вул.М.Грушевського,18/2

 

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Сінченко В.М., Павленко В.В., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф.

Відсутні: Ключковський Ю.Б., Черноморов О.М., Петренко В.М., Льовочкін С.В., Матвієнко А.С.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Желтова О.М., Корнієнко Т.М., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311, прийнятий в першому читанні 18.03.2008 р., підготовлений та поданий Комітетом до другого читання 05.06.2008 р.).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (реєстр. №1313, прийнятий в першому читанні 18.03.2008 р.).

 

 

***

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету, внести до нього свої зауваження та  пропозиції.

Після ознайомлення з проектом порядку денного, Голова Комітету запропонував перейти до голосування за нього в цілому.

УХВАЛИЛИ:

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311, прийнятий в першому читанні 18.03.2008 р., підготовлений та поданий Комітетом до другого читання 05.06.2008 р.).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (реєстр. №1313, прийнятий в першому читанні 18.03.2008 р.).

ГОЛОСУВАЛИ:За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311, прийнятий в першому читанні 18.03.2008 р., підготовлений та поданий Комітетом до другого читання 05.06.2008 р.).

Доповідач поінформував присутніх, що даним законопроектом пропонується більш чітко визначити положення Закону щодо статусу місцевих державних адміністрацій, особливо, в частині їх взаємовідносин з органами місцевого самоврядування, уточнити компетенцію місцевих державних адміністрацій, особливо, в частині їх взаємовідносин з органами місцевого самоврядування, збалансувати систему взаємовідносин місцевих державних адміністрацій з  Президентом України та Кабінетом Міністрів України.   

Вищевказаний законопроект було прийнято Верховною Радою України за основу за наслідками розгляду у першому читанні 18 березня 2008 року. Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування забезпечив його підготовку до другого читання, подавши 5 червня 2008 року на розгляд Верховної Ради України відповідну порівняльну таблицю.

Однак за час, що минув з моменту подання проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311), в суспільно-політичному житті України набрали поширення і закріпилися тенденції щодо зміцнення і посилення ролі органів місцевого самоврядування в системі здійснення влади. Про це свідчить задеклароване практично всіма політичними силами і вищими органами державної влади повернення до конституційного процесу щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та зміни функцій місцевих державних адміністрацій. Зокрема, йдеться про необхідність наділення обласних і районних рад правом утворювати власні виконавчі органи і одночасне перетворення місцевих державних адміністрацій на органи виконавчої влади з функціями контрольно-наглядового та координуючого характеру. Саме ці положення також містить поданий до Верховної Ради України поданий Президентом України проект Закону України про внесення змін до Конституції України (реєстр. №4290 від 31.03.2009 р.).

Як зазначив Голова Комітету, проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311) має іншу спрямованість. Він передбачає посилення контрольних повноважень місцевих державних адміністрацій щодо органів місцевого самоврядування. Крім того, пропонується окремі повноваження обласних і районних рад вилучити з їхнього відання та передати безпосередньо до власних повноважень місцевих державних адміністрацій. Таким чином, обсяг виконавчо-розпорядчої та контрольно-наглядової компетенції місцевих органів виконавчої влади буде суттєво розширено, що не відповідає задекларованим цілям розвитку і вдосконалення системи здійснення влади в Україні на засадах її децентралізації, зміцнення і державного сприяння інституту місцевого самоврядування.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини п’ятої статті 44 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” скасувати рішення Комітету щодо прийняття у другому читанні та в цілому проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. № 1311 від 10.01.2008 р.).

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини першої статті 48, частини другої статті 95 Регламенту Верховної Ради України скасувати рішення Верховної Ради України від 18 березня 2008 року “Про прийняття за основу проекту Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. № 1311) та зняти зазначений законопроект з розгляду як такий, що втратив актуальність.

3. Доручити виступити від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, Голові Комітету О.Омельченку.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (реєстр. №1313, прийнятий в першому читанні 18.03.2008 р.).

Доповідач поінформував присутніх, що 18 березня 2008 року за наслідками розгляду у першому читанні Верховна Рада України прийняла вищевказаний законопроект за основу, доручивши Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування доопрацювати його з урахуванням зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Голова Комітету наголосив, що проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”(щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (реєстр. №1313) передбачає посилення контрольних повноважень місцевих державних адміністрацій щодо органів місцевого самоврядування шляхом запровадження механізму призупинення актів органів місцевого самоврядування рішеннями голів місцевих державних адміністрацій. Аналогічний висновок стосується процедури державної реєстрації актів органів місцевого самоврядування відповідними територіальними управліннями юстиції, яка містить ознаки попереднього позасудового визнання таких актів незаконними, причому ще до набрання ними чинності.

Можливості районних та обласних рад вирішувати питання делегування визначених Конституцією і законами України повноважень місцевим державним адміністраціям замінено жорсткими імперативними приписами щодо такого делегування. Неправомірно ускладнюється передбачена Конституцією України процедура висловлення районною чи обласною радою недовіри голові місцевої державної адміністрації. Водночас районні і обласні ради позбавляються права на внесення до Кабінету Міністрів України пропозицій щодо голови відповідної місцевої державної адміністрації.

Окрім цього, низку надзвичайно важливих повноважень районних та обласних рад пропонується вилучити з їхнього відання, внаслідок чого вони перейдуть до розряду власних повноважень місцевих державних адміністрацій та здійснюватимуться поза контролем органів місцевого самоврядування. Зокрема це стосується:

- підготовки пропозицій до програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідно областей  та загальнодержавних програм економічного, науково-технічного, соціального та культурного розвитку України;

- забезпечення збалансованого економічного і  соціального розвитку відповідної території;

- підготовки питань про визначення у встановленому законом порядку території, вибір, вилучення (викуп) і надання землі для містобудівних потреб, визначених містобудівною документацією;

- організації охорони, реставрації, використання пам'яток історії та культури, архітектури і містобудування, палацово-паркових, паркових та садибних комплексів,  природних заповідників місцевого значення;

- видачі відповідно до законодавства забудовникам архітектурно-планувальних завдань та технічних умов на проектування, будівництво, реконструкцію будинків і  споруд, благоустрій територій та надання дозволу на проведення цих робіт;

- забезпечення відповідно до законодавства розвитку науки, усіх видів освіти, охорони здоров'я, культури, фізичної культури і спорту, туризму; сприяння відродженню  осередків традиційної народної творчості, національно-культурних традицій населення, художніх промислів і ремесел, роботі творчих спілок, національно-культурних товариств, асоціацій, інших громадських та неприбуткових  організацій, які діють у сфері освіти, охорони здоров'я, культури, фізичної культури і спорту, сім'ї та молоді;

- прийняття у встановленому законом порядку рішень  про заборону використання окремих природних ресурсів  загального користування;

- визначення відповідно до законодавства режиму використання територій рекреаційних зон;

- затвердження для підприємств, установ та  організацій, розташованих на відповідній території, лімітів викидів і скидів забруднюючих речовин у довкілля та лімітів розміщення відходів у випадках, передбачених законом.

Таким чином, більш ніж очевидно, що обсяг виконавчо-розпорядчої та контрольно-наглядової компетенції місцевих органів виконавчої влади буде суттєво розширено. Водночас, повноваження органів місцевого самоврядування зазнають значного скорочення, а їх виконання ускладниться, що суперечить задекларованим цілям розвитку і вдосконалення системи здійснення влади в Україні на засадах її децентралізації, зміцнення і державного сприяння інституту місцевого самоврядування.

Доповідач зазначив, що окремі правовідносини, які пропонується врегулювати проектом Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (реєстр. №1313), вже врегульовано нормами Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення місцевого самоврядування”, прийнятого Верховною Радою України 25 грудня 2008 року. Це стосується визначення кількості заступників голів районних та обласних рад і окремих аспектів дострокового припинення повноважень місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

         В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховій Раді України відповідно до частини першої статті 48 Регламенту Верховної Ради України скасувати рішення Верховної Ради України від 18 березня 2008 року “Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (реєстр. № 1313) та відповідно до частини другої статті 95 Регламенту Верховної Ради України зняти зазначений законопроект з розгляду, як такий, що втратив актуальність.

         2. Виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього  питання   доручити  народному депутату України, Голові Комітету Омельченку О.О.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- одноголосно.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                       О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

     Секретар Комітету                                                   С. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

06.04.2009 року

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311, прийнятий в першому читанні 18.03.2008 р., підготовлений та поданий Комітетом до другого читання 05.06.2008 р.).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (реєстр. №1313, прийнятий в першому читанні 18.03.2008 р.).

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 cесія 6 скликання ”

25 грудня 2013 17:27
25 грудня 2013 17:24
27 листопада 2013 14:43
27 листопада 2013 14:35
27 листопада 2013 14:33
27 листопада 2013 14:29
27 листопада 2013 14:28
27 листопада 2013 14:25
27 листопада 2013 14:24
27 листопада 2013 14:23